Zgodbe
Prikaži večLabrini Athanasopoulou in Konstantinos Sachos, Grka v Ljubljani
Izbirala je med Parizom in Ljubljano … ter izbrala Ljubljano. Resno, presenečeno lovim sapo, Ljubljano pred Parizom? Ja, pravi Labrini Athanasopoulou, izbrala sem s srcem. In ima tako zdaj Ljubljana eno doktorico fizike in eno grško taverno več.
Na zunaj katoliki, v srcu verniki narave
V Sloveniji imamo več društev starovercev (imajo jih tudi drugod, predvsem v slovanskem svetu), člani se trudijo, da bi obudili stara znanja in običaje, toda kaj o tem zares vemo? Največ nam je o skrivnostnih častilcih narave iz posoških hribov razjasnil Pavel Medvešček, ki je nekaj starovercev poznal, vendar mu čisto vsega niso hoteli povedati.
Sodba je padla, začenjamo znova
Odločitev je bila tesna, 4 : 3, vest pa šokantna in nedobrodošla: pritožbeno sodišče v državi New York je razveljavilo obsodbo Harveyja Weinsteina, prvega velikega imena, ki ga je z zvezd v blato sklestilo gibanje #MeToo. Pritožbeno sodišče sicer ne trdi, da je Weinstein nedolžen in da ni zagrešil spolnega nasilja, zaradi katerega je bil leta 2020 obsojen, meni pa, da je bil proces, ki je vodil do obsodbe, nepravičen. In je sodba gromoglasno padla, bum.
Brez dlake
Prikaži večLjudje
Prikaži večMojmir Šiftar: Hvaležen sem ženi, da me zna tako lepo umiriti
»Od nekdaj sem bil pošteno trmast, trdoglav in vihrav. Velikokrat sem ušpičil kakšno neumnost, še večkrat sem se upiral avtoritetam doma in v šoli. Staršem in učiteljem sem povzročil dosti sivih las. Še danes sledim svojemu srcu in sanjam, pri tem pa grem včasih tudi z glavo skozi zid. Zato sem globoko hvaležen svoji ženi Anji, da zna nadvse imenitno usmerjati mojo vihravo energijo, ki jo zdaj že leta posvečam vrhunski kulinariki,« je prikupno priznal najbolj vroči kuhar ta hip, 32-letni Mojmir Šiftar, ki ima dneve zapolnjene z razvajanjem najzahtevnejših gostov v restavraciji Pen Klub ter deljenjem svojega bogatega znanja in sojenjem v tekmovanju MasterChef Slovenija. Kuharski šov mu je prinesel več prepoznavnosti, zato kdaj pa kdaj ustreže tudi kakšni prošnji za selfi in avtogram.
Kaj se zgodi, ko imajo moški hormoni žur
Škofjeločanko Minko Gantar, ki je pred dobrim letom postala Kraševka s stalnim bivališčem v Sežani, smo prvič predstavili pred osmimi leti, ko je zaradi težav z lastnimi hormoni in pomanjkanja primerne literature, da bi si pomagala, napisala knjigo Ko imajo hormoni žur. V njej je kup koristnih nasvetov in znanja za pomoč ženskam ob zagatah s hormoni. Vse, kar je zapisala, je preizkusila na lastni koži, je takrat dejala. Zatem je ob njenem razvoju in raziskovanju nastalo še nekaj knjig. Po zadnji z naslovom Ko imajo moški hormoni žur, pa bodo gotovo posegli tudi moški, predvsem v zrelem obdobju, ko imamo vsi največ težav s hormoni. Ženske so v menopavzi, moški v andropavzi, in ko hormoni zažurajo pri obeh naenkrat, lahko nastane prava 'štala', pravi Minka.
Svetilnik
Prikaži večPo 46 letih skupaj gledali mrk
Leta 1978 je učitelj Patrick Moriarty v srednji šoli učil naravoslovje in razlagal o sončnem mrku. Z učenci je raziskal, kdaj bo v njihovem domačem kraju Rochester ponovno popolni sončni mrk.
Skrb za duševno zdravje v najrevnejših naseljih
Rohan Balan je 21-letnik iz New Delhija, ki je odraščal v javni hiši, saj je bila njegova mati prostitutka.
Mnenja
Prikaži večNavaden dan nenavadne mame: ManiJAK
Najprej malo potarnam: tudi letos me je kukavica s prvim kukanjem zasačila na sprehodu. Brez enega cekina v žepu!
Prostovoljno pred poroto: Partner me ne vključuje v svojo družino
Anda ne razume, zakaj se tako vedejo do nje, sprašuje se, če je slab nadomestek nekdanje žene ...
Katarina Keček: Kaj se zgodi, če prodaš svoje ime?
Lani sem se pogovarjala z dvema slovenskima televizijama o tem, da bi delala pri njih oziroma da bi ustvarjala katero izmed televizijskih oddaj.
Nevrotična gospodinja: Pekarniški kapitalizem
Zadnjič sem postopala po naši avtobusni postaji in si ogledovala, kaj je v bližnji okolici novega. Trgovine se namreč odpirajo in zapirajo s takšno naglico, da človek komaj verjame. In novosti so čisto zares bile!
Nasveti
Prikaži večAstronavtski zajtrk iz ješprenja, dimljenega tofuja, orehov in suhih hrušk
Študenti BIC Ljubljana, Višje strokovne šole, so se kot edina evropska šola uvrstili med deseterico v finalu mednarodnega tekmovanja NASA HUNCH Culinary Challenge, ki se je 17. aprila odvijalo v Johnson Space Centru v Houstonu v Teksasu. Tekmovanje razpisuje ameriška vesoljska agencija NASA, tokrat pa so morali tekmovalci na njem pripraviti zajtrk slanega okusa, ki naj bi vseboval vsaj eno vrsto zelenjave. Naši so stavili na ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem ter poželi veliko navdušenje. Jed zmagovalne ekipe bodo vključili v prehrano astronavtov.
Recept na preizkušnji: Senkine paprike
Imam prijateljico, Bosanko, ki odlično kuha in se večkrat prikaže na vratih s širokom nasmehom ter posodo nečesa slastno odličnega v rokah. Naneslo je, da so bile nekoč to s krompirjem polnjene pečene paprike, pri priči sem jih posvojila in zahtevala recept, potem si pa seveda nisem mogla kaj, da ga ne bi malce popravila po svoje. Kar pri meni skoraj vedno pomeni, da v zadevo vkomponiram še več kisle smetane. A kako se jim reče? Filane paprike, je skomignila, ampak to utegne biti malce zavajajoče, zato sem jih krstila po njej.
Alter
Prikaži večEli in David Labuschagne ter njuna magija: Bog se smeji, ko naju posluša
Tisti, ki ju poznajo že dlje, povedo, da sta »agents for change« (agenta za spremembe). Po angleško zato, ker je David Avstralec, ampak ga je naša Slovenka Eli lepo naučila slovensko. 16 let živita skupaj. Pa ne le nekaj ur zvečer, ko se vrneta vsak iz svoje službe, temveč od jutra do jutra – vse od tistega dne, ko je Eli prišla pred njegova vrata. In to je njunih najlepših 16 let. Ker sta dovolila, da se zgodi, kar se mora zgoditi. Poslušala sta pač srce. Tudi 30-letna razlika v letih ni bila ovira.
Vrnitev domov (dokler še je)
Od kod pravzaprav prihajamo? Za verne to seveda ni vprašanje – ustvaril nas je bog, katerikoli že. Neverni so sprijaznjeni z znanstveno razlago, da smo se razvijali milijone let, nastali pa smo iz nekakšne prajuhe, kjer so se pojavile prve žive celice. Skeptiki, in teh je čedalje več, pa trdijo, da so nas ustvarila vesoljska bitja, da bi zanje kopali zlato, dopustila so nam toliko možganov, da smo lahko delali – ampak potem smo jim ušli izpod nadzora. Kot nam zdaj uhaja umetna inteligenca. A vas ne bom preveč morila z različnimi teorijami, precej zanimivejši sta energiji zemlje in vesolja, ki so ju naši davni predniki znali uporabljati, trdijo nekateri z doktorskimi nazivi. In ki ju lahko na preprost način uporabimo tudi mi.